Bogtips bragt i Gavstrik 2015

 

Strik til spilopper af Signe Strømgaard
Signest Strikdesign. 42 sider. Pris 129 kr.

Dette er efterfølgeren til Strik til banditter. Strik til spilopper indeholder opskrifter til de allermindste 0 – 24 mdr. Der 11 enkle opskrifter.

Kirja 

Mere strik fra tiden – til tiden af Lene Randorff
www.lillestrik.dk 70 sider Pris: 180 kr.

Bogen indeholder 10 opskrifter fra 60-, 70-, og 80-erne. Haandarbejdets Fremmes store billedmateriale fra den tid har været inspirationen til modellerne, og det er der kommet 10 fine modeller ud af.

Kirja Kongsbak

Hæklehalløj til de små af Edith Kristine Nielsen
Forlag: Galleri Gavlen, gallerigavlen.dk Pris: 98 kr. Sider: 36

Dette er den anden bog, som Edith Nielsen har udgivet. Den er,  som den første, en bog fra hendes finurlige og forunderlige garnverden. Som titlen angiver, er denne bogs opskrifter alle hæklede. Opskrifternes titler er: Farveblyant, strop til hagesmæk, handskedukke, solhat , tæppe og klovn. Dette var titlen på opskriften, men

hver opskrift har også en undertitel, som er mere finurlig, f. eks. er undertitlen på den første: ’Fantasifarver til usynlige tegninger’.  Man får lyst til at læse mere og det gør man klogt i, for hver opskrift indledes med en lille fortælling,  og efter opskriften øser Edith ud af sine idéer om, hvad man også kan gøre.

Kirja

Nirvana – seks stykker farverig strik af Katrine Wohllebe
8 sider. Pris: 100 kr. http://goodlifeknitting.dk

Siderne emmer af glæden ved at strikke, man fornemmer tydeligt, hvor dejligt de tre veninder, har haft det i sommerhuset den gang de legede ”én ad gangen” med farverne. Da Katrine kom hjem, var hun fast besluttet på, at hun ville lave en kollektion af strik omkring hver af de nye farvekombinationer.

Det er der så kommet seks rigtig fine modeller ud af.

Kirja

Enkelt opskrifter: Vendestrik og plisséstrik af Hanne Meedom, Sofie Meedom
Forlag: Vingefang.dk Pris pr. stk. 40 kr. Sider 4.

Som noget nyt, er forlaget nu begyndt at udgive enkelte opskrifter. De fem, der er udkommet indtil nu, er i de teknikker, som forlaget tidligere har udgivet bøger om: nemlig vendestrik og plisséstrik. Hver opskrift kendetegnes ved, at de hver især indeholder en beskrivelse af teknikken, opskriften og trin-for-trin beskrivelse. Nemt at gå til. Der er indtil nu udkommet tre med teknikken vendestrik: Babyundertrøje, Tofarvet halstørklæde, Babykrave. To med teknikken plisséstrik: Mini halstørklæde, Maxi halstørklæde.

Kirja 

Annemor Sundbø: Spelsau og samspill. Glansfull ull og lodne skjebnetråder. Myter og refleksjoner
Bokbyens Forlag, 2015. 414 s.ISBN 978-82-8316-023-9

Annemor Sundbø har udgivet endnu en bog i sin snart lange række af udgivelser, der omhandler det norske folkeliv som det optræder i hendes ”fillehaug”. En uudtømmelig kilde til strikkede sweatre, symbolske mønstre som en del af det folkeliv, der optræder på de norske genrebilleder.

I denne bog er det det norske spelsau-får og dets fantastiske uld, der er i centrum. Men bogen er samtidig en form for selvbiografi, hvori Annemor Sundbø beskriver sit liv med uld og strik. Det hele startede med hendes overtagelse af shoddyfabriken i Torridal for snart mange år siden.

Bogen er noget af en moppedreng på over 400 sider, men på hver side får vi noget nyt at vide, som er illustreret med en mængde interessante billeder.

Ikke bare får vi fårenes historie, hvordan de har kunne overleve gennem århundreder. Men også historier om den overtro eller symbolik der hang ved dem i bondelivet fra tidernes morgen.

Bogen er opdelt i 34 kapitler, som hver begyndes med en overskrift skrevet med rødt. Så ved vi, at nu kommer indledningen til et nyt kapitel. Bogen behøver man ikke at læse fra ende til anden, men kan godt tages i bidder, dog må man være mere flittig med læsningen, hvis man vil have den store sammenhæng.

Et afsnit handler om spinderokken og dens historie sammen med håndtenen. Vi får at vide, at rokken egentlig bare var den stav, hvorpå ulden blev fastgjort, så denne kunne trækkes derfra og til håndtenen. Rokke er afbilledet mange steder og gennem mange tider. Håndtene, spinderokke og rokkehoveder af forskellig slags kan vi se på billederne. Annemor Sundbø har udført et fantastisk detektivarbejde, hvad angår praktiske facts og historier, der går tilbage til det oldnordiske.

I kapitlet om Norges ældste billedvævninger kan vi læse om Baldisholtæppet. Det blev fundet i 1886 i en kirke fra 1700-tallet, der skulle rives ned.  Louise Kildal fra nabogården fandt en gammel beskidt klud, der ved nærmere eftersyn viste sig at være noget af en billedvævning, som sandsynligvis er fra 1100-tallet og i dag Norges største nationalklenodie, internationalt kendt. ”Kvaliteten var svært god på tross af ublid skjebne og høy alder.”, skriver Annemor Sundbø. ”Funnet av Baldisholteppet skapte ikke bare fornyet interesse for billedvev, men også garnet kom i fokus.”

Lita Rosing-Schow

 

Godsbanen. Strik til kvinder af Susanne Øland
Forlag: Kristensen & Ko. ISBN 9 788793252073. Soft cover. 40 sider

Jeg har lovet mig selv, at hvis jeg køber en ny strikkebog, skal der en anden ud af reolen. Det indebærer, at kun de helt rigtige sniger sig ind. Men denne bog er helt særlig, så…

Modellerne er spændende og anderledes. Der er blandt andet nogle modeller med snoninger brugt på en anderledes måde. Der er ingen Aran-fornemmelser og uldent over dem. Som modedesign er de helt i top, de er dog mest til dem med den slanke linje. Det er strik, der skal strikkes for resultatets skyld, for jeg (personligt) synes, de må være kedelige at strikke. Men ikke alt strik skal kræve strikkerens opmærksomhed hele tiden - hvilepinde har også sin ret.

Modellerne er lækkert fotograferet med rolige anonyme baggrunde, der ikke stjæler fra designet. Der er dog en kritisk bemærkning til Susanne. Du burde lave samme bog en gang til med samme modeller strikket i lyse farver, som den gule kjole. Man kan dårligt se mønstrene og det er ærgerligt.

Men nu til de unge, de slanke, de modebevidste - i gang med strikkepindene!

Vivian Høxbro

 

Dogmebroderi (e-bog) af Jytte Harboesgaard
Forlag: J. H. Broderi. 134 sider. Pris: 115 kr. www.harboesgaard-broderi.dk

Som det fremgår af titlen er det en broderibog, så hvorfor anmelde den i et strikkeblad?

Balndt andet fordi tilgangen til denne bog er anderledes end de bøger, vi normalt forbinder med broderibøger  - og man kan jo også brodere på strik.

Hvad er så dogmebroderi? Forfatteren betegner dogmebroderi som en leg med broderi, der kan ende med et seriøst broderi. Hun skriver endvidere at forskellen på traditionelt broderi og dogmebroderi er, at ved traditionelt broderi ved man som regel, hvad man vil brodere, i hvilke materialer og hvilken teknik der skal anvendes.

Men ved dogmebroderi er det lige modsat. Man begynder med at eksperimentere med materialer og teknik, og det vil så senere vise sig, om eksperimenterne falder sådan ud at de kan anvendes ved en senere lejlighed. I de indledende interessante afsnit uddybes ovenstående mere. Derefter er der 115 fotos af broderier og  til sidst en stingterminologi.

Mit ønske er at en lignende bog kunne udkomme med samme tilgang til strik.

Kirja

 

TrompetTulle og de andre Tumlinger af  Ninette Hartwich
Forlag Kristensen & Ko. Sider: 48 sider.  Pris: 125 kr.

Otte strikmodeller, der følger årets gang. Der er to modeller til hver sæson, én til drenge og én til piger, flere af modellerne kan bruges til begge køn, blot et spørgsmål om farvevalg og placering af evt. knaphuller. Modellerne i bogen findes i fem størrelser: 1 –3 mdr, 6 – 9 mdr, 12 – 18 mdr, 2 år og 3 – 4 år. 

Kirja

Mormors kolonihavehus. Strik af Annette Danielsen. Mad af Anne Styrbæk
Forlag Kristensen & Ko. Sider: 64. Pris: 150 kr.

Opskrifter på fire smukke sommerbluser med korte ærmer og to opskrifter på trøjer, til at tage over, når man fryser i kolonihavehuset. Alle seks modeller med meget fine små detaljer. To af bluserne er strikket fra siden og rundt. 

Skulle mormor blive træt af at strikke i stuen, og vejret ikke er til at gå ud i haven, er det oplagt at tage ’strikkebogen’ med ud i køkkenet, for at overraske familie og venner mednogle af de indbydende retter fra bogen. 

Kirja 

 

Herre Cool Strik af Lise Vaaben
Forlag: Kristensen & Ko.ISBN 9 788793252059. Soft cover. 40 sider.

”Cool strik” får mig til at associere til Manhattan og spændende stil, men her blev jeg skuffet.?Jeg spurgte mændene omkring mig, men hverken ham på 67 eller ham på 40 fik mundvigene op.

Selv synes jeg, at “Lynet”, den vandrette ribstrikkede trøje med lynlås er fin i en mere livlig farve eller med en festlig lynlås! “Polo” er heller ikke værst - ideen med forskellige farver blandet ind her og der er fin. Teknikkerne er almindelige - alle kan være med - og det er jo godt. Der er sikkert også rigtig mange mænd, der gerne vil have strik, der falder i med tapet.

Vivian Høxbro

Strikkede skatter af Kristin Holte
Forlag: Vigmostad og Bjørke, 2014. Sprog: Bokmål. 64 sider

Hvis du også hører til dem, som synes rigtig godt om norske mønstre og norsk strikketradition, så bliver du glad for denne bog.

Med udgangspunk i mønstre med ottekant-stjernen, kors og dyrehorn har Kirstine Holte ladet sig inspirere til at nydesigne 25 flotte bluser, trøjer og veste i nye farvevarianter.

Bogen indledes med en spændende beskrivelse af motiverne/symbolernes historie og kommer i den forbindelse også omkring strikketeknik og mønsterstrik.

Teknikker, fremgangsmåde og montering bliver grundig forklaret.

Lone Fournaise

 

Tunesisk hækling af Sys Fredens
Klematis, 2014. 48 sider.

Tunesisk hækling er en gammel velkendt teknik, som på det seneste har fået en opblomstring inden for strikning og hækling.

Med dette hæfte kan du lære alle grundteknikker, og et fint udvalg af forskellige mønstre gennemgås.

Desuden er der tips til pæne kanter og afslutninger.

Det er et fint og anvendeligt hæfte til at komme godt i gang med tunesisk hækling!

Lone Fournaise

 

Strik til Ejvind og Ellen 2-10 år af Lene Randorff.
Lillestrik. 40 sider.Pris: 80 kr.

Bogen er efterfølger af 'Strik til Albert og Alberte'.

Der er fire modeller til piger og fire til drenge, og alle modeller har fået et navn. Modellerne er med detaljer og teknikker, som gør dem unikke,

Modellerne er strikket i forskellige garnkvaliteter, så vælg selv, bare du overholder strikkefastheden.

Der findes videoer via link eller QR- kode ved de enkelte modeller.

En lille bog med spiralryg, som er nem at have med i strikkeposen.

Så glæd et barn (eller en mor) med en af modellerne.

Ellen Jørgensen

 

20 år på pinden af Ellen Holm
Forlag: Kristensen & Ko. 60 sider.

Dette er Ellen Holms første bog. Skrevet i anledning af hendes 20 års jubilæum som selvstændig. Hun har før vævet, men er nu gået over til strik.

Bogen indeholder 10 opskrifter til hele familien, men flest til damer.

Stilen er klassisk, samtidig med, at der er kræset for det gode håndværk.

Opskrifterne er forholdsvis enkle at gå til, så en nybegynder kan også være med.

Man får lyst til at strikke alle modellerne når man bladrer i denne bog.

Ellen Jørgensen

 

Hækleværk af Sidsel Sangild
Forlaget Sangild. 64 sider.

Det er blevet in at hækle.Her er ingen oldemorsfirkanter eller blondekanter, men11 forskellige beklædningsstykker, man kan forestille sig at have påtil hverdag. Bagerst i bogen er der trin for trin - fotovejledninger til de teknikker, der er lidt usædvanlige.

Jeg ville ønske, jeg var lidt bedre til at hækle. Men det kan måske læres!

Ellen Jørgensen

 

Godt Garn. 30 Tidløse Accesories.
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck. 144 sider

I "Godt Garn" deler Lily Crone og Khaterine Poulton ud af deres strikkekundskab. Der er klare instrukser og billeder, der flot viser, hvordan strikketøjet kommer til at se ud.

Bogen indeholder overkommelige projekter som vanter, tørklæder og huer. Flotte moderigtige modeller både til kvinder og mænd.

Man får virkelig lyst til at strikke en ny hue til familien, når man bladrer i bogen. Der er afsnit som: Strikkevisdom, Valg af garn, Vask dit Strik, Genbrug dit garn, Forkortelser, Strikketeknikker, Montering, Mål og Strikkefasthed.

Ellen Jørgensen

 

Kofteboken af Lene Holme Samsøe og Liv Sandvik Jakobsen
Sandvik & Samsøe. 192 sider

Lige som rigtig mange andre, er jeg blevet grebet af ”kofte-feberen”. Til at begynde med syntes jeg, det var lidt noget pjat, dog med nogle fine trøjer, men da jeg fornemmede virakken omkring den kommende bog, var jeg nødt til at kigge lidt nærmere.

For at sige det, som det er, så er jeg solgt. Brugte den første aften med bogen hjemme til at skimte den forholdsvis hurtigt,  i de næste fire dage blev den nærstuderet. Jeg er stor tilhænger af, at der er forklaringer på, hvor de forskellige kofter stammer fra og små historier koblet på. Samtidig har det hele fået et nyt lyst touch og er så indbydende og fristende at gå i gang med. Jeg er startet, er du? 

Ketty

 

Tekstile smykker af Lisbeth Tolstrup
Forlaget på Tredje. 128 sider

' ....... givne normer udfordres på deres tradition og på deres udtryk.' Et citat fra det afsnit der indleder kapitlet: Inspiration og ideudvikling. Det er lige netop, hvad denne bog gør.

Kapitlet indeholder i øvrigt: Strikkede kæder, hæklede kæder, perler, tekstile perler, hver krydret med lidt kulturhistorie rundt omkring fra vor klode. Når man ser, hvad forskellige garnkvaliter og teknikker kombineret med den utroligt inspirerende perlesamling, kan blive til, får man lyst til at lege og eksperimentere.

Kapitlet ’Teknik og montering’ giver indblik i finesser, og i afsnit VIII ’Jo vildere........’ kan du bl. a. læse om farve-, materiale-, stemnings- og størrelseskontrast. Kundskaber, som er værd at have med i bagagen.

Kirja

 

Strik, smil og finurlige finesser 1 af Edith Kristine Nielsen
www.gallerigavlen.dk. 36 sider, A4

Edith har gennem årene været så venlig at dele ud af sin finurlige garnverden til Gavstriks læsere, bl. a. artiklen: Tanker om tøj til børn 0 – 5 år ( Gavstrik, nr. 3, 2014 ). Edith har nu udgivet ovenstående bog. Man ser tydeligt, at hendes ’ tanker ’ om tøj til børn har været med under udarbejdelsen af opskrifterne. Hver opskrift indledes nemlig med en begrundelse for lige netop denne model. At Edith har fundet sin egen niche inden for design er vi ikke i tvivl om, ligesom vi ikke er i tvivl om Ediths egen glæde ved at strikke og hækle til børn. De glade modeller giver glade børn ( og voksne ).

Kirja

 

Bøger du selv kan lave af Arne & Carlos
Forlag Koppelwrite 162 sider

Når man står med denne bog i hånden, ser den anderledes ud end en bog sædvanligvis gør. Den skal illudere, hvorledes bøger kunne se ud, hvis man selv lavede dem. 0g alligevel – det er ikke sikkert, de bliver så perfekte, når man selv laver dem. Det ville da også være ærgerligt.

I første del af bogen får du en grundig indføring i, hvordan du laver bogen med trin for trin-billeder.

Anden del af bogen indeholder mange temaforslag til bøgerne såsom planlægningsbøger til eget bryllup, rejsedagbøger og pegebøger. Desuden kreative bøger, som f. eks. til dine strikke- hækle- eller broderiprojekter.

Hvis du savner nye garnprojekter findes der nogle QR-koder.

Kirja

 

 

Webmaster Helle Larson
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk