Bogtips bragt i Gavstrik 2016

 

Fugle – farverige og fantasifulde af Arne og Carlos. Koppelwrite, 2016. 176 sider.

Du kan sikkert se dette foto for dig: Carlos og Arne iklædt en strikket sweater med traditionelle norske mønstre. De sidder med noget mellem hænderne. Denne gang er det fugle. De to fugle, der er på forsiden af bogen, er strikket i samme mønster som deres respektive sweaters. Flere fugle er strikket med udgangspunkt i traditionelle norske mønstre, både med og uden tophue, pomponer og halstørklæder. Andre dekoreres med maskesting, pailletter og fjer.

Når du bladrer i bogen, tager det ikke ’pippet fra dig’, men den giver dig lyst til at gå i gang.

Kirja Kongsbak

 

Færøsk strikkebog af Svanhild Støm (datter) & Marjum Biskopstø (mor). Strandberg Publishing A/S, 2016. 224 sider.

I begyndelsen af forrige århundrede opdagede skrædderen Hans M. Debes, at mange af de traditionelle mønstre var ved at gå i glemmebogen. Han rejste derfor rundt på øerne og indsamlede strikkemønstre. Det resulterede i en strikkebog, der udkom i 1932. Forfatterne har anvendt 52 mønstre fra denne bog.

Bogen indledes med nogle historiske afsnit. Ligesom der igennem hele bogen (på grå sider) er citater fra historien. Alt sammen gør bogen interessant. Da jeg bladrede i bogen undrede det mig at der ikke var anvendt færøsk uld, men ved nærmere eftersyn, viste det sig, at det var den var oversat fra norsk, ligesom alle opskrifter var strikket af forskellige slags garner fra ét norsk garnfirma.

 

Detaljer med sting og masker af Annette Danielsen, Karen Marie Dehn og Rachel Søgaard. Forlag Kristensen & Ko, 2016. 105  sider

Strik og broderi kombineret i samme bog, hvor heldig kan man være?

En fantastisk inspirerende bog, hvor man får lyst til at strik, brodere og hækle alle modellerne. Der er opskrifter på bluser, trøjer, kardigans, et sjal, syede og hæklede tasker, punge og mere endnu. Der er strik og hækling kombineret, broderi på strik og på faste stoffer, broderede små punge og tasker osv. Bogen indeholder vejledning i mange forskellige broderisting og diagrammer til tasker.

Forhåbentlig kommer der flere bøger fra samme hold.

Agnete Rasmussen

 

Knitting Fools, strikkeopskrifter til kvinder af Annette Danielsen Kristensen & Ko. 105  sider.

Endnu en smuk strikkebog fra Annette Danielsen med 16 opskrifter på strik til kvinder, en enkelt kjole og 15 bluser, hver model er inspireret af et maleri af Michael Kvium. Inspirationsbillederne er vist sammen med den enkelte strikkemodel i bogen, så man selv kan  få syn for sagn. Nogle af modellerne er inspireret af maleriets farver, andre modeller er inspireret af motivet. Hvor utroligt, det end lyder, er der kommet fantastisk smukke bluser ud af billeder med titlen, " skrankepaver", "øjne i nakken" og "tankebobler"  mfl.

 

Urban af Susie Haumann. Kristensen & Ko., 2016. 44  sider.

Verden er fuld af sjaler, alligevel er det lykkedes Susie Haumann, at lave endnu et inspirerende og lækkert hæfte med opskrifter på 10 sjaler, man alle har lyst til strikke og eje!

De ti forskellige sjaler er navngivet efter ti danske byer,og varierer fra traditionel stola, halstørklæde over halsrør til de mere traditionelle trekantede sjaler i forskellige spændende teknikker og mønsterkombinationer. Et lille hjertesuk, når man skal lære et nyt mønster er det praktisk at øve sig på en lille mønsterrapport og ikke begynde med alle 606 masker i første forsøg.

Agnete Rasmussen

 

Selbuvotter af Anne Bårdsgård. Museumsforlaget, Trondheim, 2016. 300 sider.

Der findes selbuvotter overalt i Norge, og der er uenighed om, hvad en ægte selbuvott er. Selbuvottens historie er grundigt fortalt i denne bog. Det er en skøn bog og en skattekiste for strikkere.

Mønstersamlingen kan kombineres på utallige måder og disse er forklaret både i tekst og billede. Et udvalg af vanter bliver grundigere omtalt med mønstre. De er hentet fra ældre mønsteroptegnelser, ældre vanter eller foto af ældre vanter.

Kirja Kongsbak

 

Strik klassisk af Lene Randorff. Lillestrik, 2016. 48 sider.

Opskrifter på seks trøjer og bluser, denne gang inspireret af klassisk musik, fordi forfatteren holder af at lytte til klassisk musik. Det giver hende både ro og inspiration. Hver trøje/bluse er har derfor navn efter en klassisk komponist. Bogen er den første i en række af bøger, og i denne bog fordyber forfatteren sig i den feminine, tætsiddende og klassiske bluse med et såkaldt kuppelærme.

Kirja Kongsbak

 

RØD  En strikkerejse til Japan af Lene Randorff. Lillestrik, 2016. 88 sider.

I foråret 2015 tog forfatteren til Japan med det formål at rejse rundt i landet for at få strikkeinspiration.

I løbet af de 14 dage fik hun, som det fremgår af bogen, inspiration til 10 designs. Det er en blanding af inspiration fra naturen, kulturen og religionen. F. eks. et tørklæde inspireret af trædesten i en japansk have, en bluse med strikkede kirsebærblomster, en trøje strikket med inspiration  fra de mange orange Gurii porte i et shintotempel i Kyoto.

Bogen er også fyldt med billeder fra turen.

Kirja Kongsbak

 

Klompelompe – Strik til baby, barn og voksen af Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland. People’sPress, 2016. 176 sider.

Der er 60 opskrifter til kjoler, nederdele, buksedragter, huer, vanter og halstørklæder. De fleste opskrifter er til drenge og piger fra ét til seks år, nogle til babyer og voksne og nogle er designet til både baby og mor.

Opskrifterne er markeret med sværhedsgrad fra ét til tre.

Kirja Kongsbak

 

Strik til lille og stor af Trine Angelsen. Turbine, 2016. 112 sider. 

Der er opskrifter på huer, vanter, strømper, kjoler, trøjer, karklude m .m. Der strikkes stort set kun ret og vrang, så bogen er også velegnet til nybegyndere.

Kirja Kongsbak

 

Smukke sjaler – i shetlandsk kniplingsstrik af Elisabeth Lovick. Turbine, 2016. 144 sider.

Hvis du høre til dem, der er glad for sjaler og/eller ynder at strikke kniplingsstrik er det lige bogen. Nogle af sjalerne er fotograferet på voksne og andre på babyer, men alle sjalerne er egnet til begge dele.

Bogen indledes med historien om kniplingsstrik, derefter kapitler med: Lærestykker, Opskrifter, Grundteknikker (der bl.a. vil afmystificere kniplingsstrikningen og hjælper med til at håndtere fejl). Til sidst, men ikke mindst fine anvisninger til hvorledes du kan bære et sjal, og hvad du også kan bruge sjalet til, når du ikke skal have det på.

Kirja

 

Strik til børn fra paelas af Frida Farsted Brevik , Siri Hoftun og Trude Melhus Rognstad. Turbine, 2016. 202 sider.

Hvis man undrer sig over ordet ’paelas’ er forklaringen, at ordet er sammensat af børnemodellernes forbogstaver. På det første 80 sider er der er der masser af fotos med disse herlige unger ( fra 0 – 8 år) iført strik  til alle mulige situationer. Derefter opskrifterne til 50 modeller, og det, der kendetegner mange af bøgerne: En strikkeskole.

De tre forfattere bruger også Instagram som platform til at dele opskrifter og inspiration.

Kirja

 

Yndlingsstrik 2 af Katrine Hannibal og Camilla Vad. Turbine, 2016. 73 sider.

Yndlingsstrik 3 af Katrine Hannibal og Camilla Vad. Turbine, 2016. 73 sider.

I nr. 2 anmeldte vi Yndlingsstrik 1. Forfatterne må åbenbart have haft blod på tanden for nu er Yndlingsstrik 2 og Yndlingsstrik 3 udkommet. Begge bøger kombinerer strik- og broderiteknikker, og – hvilken herlig kombination. Det gør den strikkede garderobe mere personlig. Der er også fine modeller uden broderier.

I begge bøger er der sweatre, cardigans, jakker, tasker, huer og tørklæder med eller uden broderi. Alle sammen feminine og smukke.

Kirja

 

75 farvestrålende hæklede sekskanter af Leonie Morgan. Turbine, 2016. 144 sider

I grunden har jeg aldrig tænkt over, at det kan lade sig gøre at hækle sekskanter i så mange variationer, men det er virkelig imponerende. Der er sekskanter med mange huller, nogle uden og nogle er tredimensionelle. Man kan mikse og matche sekskanterne.

Kirja

 

De sidste to bøger er japanske og skrevet af Akiyo Murono. Det er det navn vi anvender, men hendes forfatternavn er: Kotomi Hayashi,

Den ene bogs titel er: Patchwork Knitting – Domino & Log Cabin

ISBN978-4-579-11579-2

Den anden bog, ISBN978-4-7661-2767-6. Titlen er kun på japansk, så den forstår jeg ikke. Men kan forstå at bogen indeholder mønstre og strikke- og hækleteknikker fra Estland. Rigtig interessant.

Det japanske skal ikke afskrække jer, for der er ,som sædvanlig, masser af illustrative fotos og tegninger, ligesom der er masser af inspiration til forskellige modeller/mønstre man kan strikke eller hækle.

Kirja Kongsbak

 

Hækl din egen campingtur af Kate Bruning. Turbine, 2016. 112 sider.

Hvis du camperer, overnatter i telt eller tipi, nyder en vaffel ved isbilen, padler i kano, tager på kanalbådssejlads eller begiver dig ud på en vandretur i bjergene, giver denne bog opskrifter på at hækle det hele i miniformat med alt hvad dertil hører.

Kirja

 

Hæklerier til jul og vinter af Josefine Bjørn Knudsen. Klematis, 2016. 48 sider.

Til jul er der opskrifter på jule –hjerte , –gås, -gris, -engel, -træ,  -nisse etc. Vinterafdelingen består af opskrifter til: Snemand Frost og Frøken Tø,  en sælhund, snehare og pingvin.

Kirja

 

Hæklerier til babyværelset af Julie Egmont Glarbo. Klematis, 2016. 48 sider.

Alt er strikket i pastelfarver, bløde rangler, rasledyr, krammekaniner, gulvbamser, luftballoner, tæpper, guirlander og tæpper.

Kirja

 

Hæklede mus af Pernille Overgaard Jørgensen. Klematis, 2016. 48 sider.

Der er hæklet tre musefamilier, hver bestående af to voksne og to børn. Én familie, når den holder bryllup, én familie, når den holder jul og én familie, når den holder sommerferie. Der er tolv modeller og tilbehør til ovennævnte familiebegivenheder.

Kirja Kongsbak

 

Køkkenhæklerier af Helle Eline Juul. Klematis, 2016. 48 sider

Ønsker du at friske dit køkken op, kan du hækle dækkeservietter, kaffebrikker, håndklæder, karklude og grydelapper. Der er syv serier, henholdsvis turkis, rød, blå, grøn, blågrøn og gylden.

Kirja Kongsbak

 

Strik : let og lækkert af Kristin Wiola Ødegård. Lindhardt og Ringhof, 2015. 167 sider. Oversat fra Strikk med raske pinner.

Bogen indeholder 43 overskuelige opskrifter på især strik på alt fra huer, halsrør, sweatre, nederdele og tasker til pude til hunden. Bagest en strikke- og hækleskole og en masketabel, så man kan få strikkefastheden til at passe. En lækker strikkebog i et råt look.

Merete Gotthardt

 

Batikbogen : moderne design med klassisk teknik af Pepa Martin og Karen Davis. Turbine, 2016. 126 sider.

Som en af dem der batikfarvede i 70’erne, er det sjovt at se denne flotte bog. Bare jeg havde haft den dengang. Bogen beskriver 12 forskellige teknikker til batikfarvning, bl.a. shibori, blegning og krammeteknik. Alle teknikkerne kan bruges hjemme i køkkenet. Ved hver teknik vises eksempler på, hvad stoffet kan bruges til, f.eks. tørklæder, sengetøj og forklæde. En meget brugbar bog.

Merete Gotthardt

 

Sjov med fingerstrik : 28 flotte og fantasifulde projekter for børn af Vickie Howell. Turbine, 2016. 94 sider.

Kender man nogle børn, som har lyst til at være kreative med fingerstrik, så er denne bog lige noget for dem. Der skal dog nok lidt voksenhjælp til, selvom der er fine trin-for-trin vejledninger til de forskellige projekter, som kan ende med at blive til hårpynt, halskæder, tasker og puder.

Merete Gotthardt

 

Magien ved shetlandsk kniplingsstrik af Elizabeth Lovick. Turbine, 2016. 144 sider.

Rigtig god introduktion til at strikke lace/kniplingssjaler med grundlæggende teknikker, mønstervejledning og historien bag sjalerne fra Shetlandsøerne. Desuden indeholder bogen en omfattende oversigt over mønstre med både diagrammer og tekst, så man kan designe sit eget fine sjal. Meget flot og grundig bog.

Merete Gotthardt

 

Proces, produkt, performance af Lotte Kjær. Lotte Kjær Design, 2016. 96 sider.

Her er en strikkebog, som er anderledes og speciel i sin udformning.Bogen har spiralryg, og de meget spændende fotos befinder sig på ”folde-ud sider”, så det er oplagt, at placere bogen på en hylde, hvor man kan gå og nyde synet. Alle bogens modeller anvender samme teknik, men bruges på forskellige måder. Her er sjaler, bluser, veste, rørhuer, flagermusærmebluser og toppe, og alle modellerne varieres både i udformning og materiale og sammensættes på kryds og tværs.

Elever fra Dansk Talentakademi lægger krop til de skønne fotos, hvor dans, musik og bevægelse går hen og bliver en del af oplevelsen.

Lone Fournaise

 

Strik fra Island : 25 traditionelle teknikker og projekter. Af Hélène Magnússon. Turbine, 2016. 144 sider.

Hélène Magnússon, som vi var heldige at møde ved strikkesymposiet på Island i 2012, giver her en grundig introduktion til den traditionelle islandske strikketradition. De 25 opskrifter på vanter, strømper, sjaler, trøjer m.m. er inspireret af strik fra Tekstilmuseet i Blönduós. Bogen er med sine smukke fotos og fine diagrammer i stort format en fornøjelse at læse og bladre i.

Merete Gotthardt

 

Den meget lette guide til snoningsstrik : trinvise teknikker, letforståelige mønsterbeskrivelser og projekter, der kan få dig i gang. Af Lynne Watterson. Turbine, 2016. 144 sider.

Bogen er opbygget med en række lektioner fortrinsvis til begyndere. Men som en erfaren snoningsstrikker kan jeg også have glæde af denne bog med dens mange eksempler på snoninger, som jeg kan bruge som inspiration til at designe mit eget strik. Hver snoning i bogen er fint illustreret med både diagram og mønsterbeskrivelse.

Merete Gotthardt

 

Den meget lette guide til kniplingsstrik af Lynne Watterson. Turbine, 2016. 144 sider.

Hvis man gerne vil lære kniplingsstrik er dette en grundig og illustrativ bog med opskrifter på yndefulde ting, som kniplingsstrik lægger op til.

Kirja Kongsbak

 

Klassisk strik – 150 traditionelle strikkemønstre af Rita Taylor. Turbine, 2016. 144 sider

 

Forfatteren indleder bogen med en lille introduktion til strikningen historie. Derefter er der 6 kapitler med følg. overskrifter: Strukturmønstre - Tvundne mønstre – Reliefmønstre – Snoningsmønstre – Kniplingsmønstre – Flerfarvestrik. Det interessante ved bogen er, at hver af disse kapitler indledes med et historisk fortælling om netop den teknik, derefter 20 – 30 forskellige mønstre med teknikken og tilhørende foto. Hvert kapitel afsluttes med en opskrift, selvsagt også med denne teknik anvendt.

 

Kirja Kongsbak

 

Farveglad strik af Vivian Høxbro. Klematis, 2016. 48 sider.

 

Bogen indledes med en lille farvelære. Opskrifterne indledes med et par grydelapper strikket som en farvecirkel. Der er 10 teknikker og 14 modeller.

Mange af opskrifterne har fór eller mellemfór, og derfor er der også udførlige anvisninger på, hvorledes dette monteres.

 

Kirja Kongsbak

 

Kludehækling i stor stil - 25 hurtige og hippe designs med stofgarn af Dedri Uys. Turbine, 2016. 144 sider.

Bag i bogen er der en hækleskole, og lige før den, er der anvisninger til, hvorledes man selv fremstiller stofgarn af sit gamle tøj, og også hvordan man føjer de lange strimler sammen.

Hvis man ikke selv lige ved hvad man vil hækle, er der mange idéer at hente i bogen. Opskrifterne er udarbejdet af forskellige designere, der hver bidrager med ting til hjemmet og ’ting til dig’.

Kirja Kongsbak

 

Hæklede babysko af Kristi Simson. Turbine, 2016. 144 sider

 

Også denne bog er oversat fra engelsk. Bag i bogen illustreres hvordan du kommer i gang med at hækle babysko. Så kan du ellers fortsætte med at hækle 30 forskellige babysokker. 1. kapitel: Fra en anden verden. 2. kapitel: Vilde dyr. 3. kapitel: Søde og bløde. 4. kapitel: Lige til at spise.

De fotos du ser på forsiden repræsenterer en model fra hvert kapitel. Længst til venstre: 1. kapitel - øverst til højre:

kapitel 4 – nedenunder: kapitel 3 – nederst: kapitel 2.

 

Kirja Kongsbak

 

Pixelhækling af Hannah Meur. Turbine, 2016. 128 sider

 

Når jeg ser i denne bog, bliver jeg hel firkantet. Alle opskrifter består af oldemorfirkant, der altså er en pixel. Hver pixel (oldemorfirkant) har én farve. Disse sættes så sammen så de danner et pixelmønster, som forsiden her, der er et tæppe med en lille (pixel)sky. Der er også et hundetæppe med et pixelkødben, en bordløber med pixelmoustache osv. i den dur, i alt 101 designs.

 

Kirja Kongsbak

 

Hæklede blomster af Frøydis Fadum. Klematis, 2016. 48 sider.

 

Denne bog er oversat fra norsk, og du kan hækle blå anemoner, pinse- og påskeliljer og mange andre blomster og derefter sætte dem på en anden hæklet ting, f. eks. en vinpose!

 

Kirja Kongsbak

 

Tøj & tilbehør i tunesisk hækling af Sys Fredens. Foto: Sys Fredens. Klematis, 2016. 36 sider.

Denne bog er en opfølgning af Sys Fredens andre bøger om tunesisk hækling. Denne bog forudsætter, at du nu kan teknikkerne, og derfor kan gå i gang med lidt større projekter som bluser og jakker. Desuden er der opskrifter på tilbehør også i forskellige mønstre.

Kirja Kongsbak

 

 

Fin & farverig tunesisk hækling - for begyndere og let øvede af Lisbet Lücke Larsen. Foto: Claus Dalby. Klematis, 2016. 48 sider.

Bogen indeholder, som titlen angiver et kursus i tunesisk hækling, og der er opskrift på mange småting, der virkelig er farverige. Så hvis du ikke har prøvet det før, kan du blot finde nogle tilfældige rester frem og gå i gang efter bogens anvisninger.

Kirja Kongsbak

 

Flerfarvet tæppe og Tofarvet pude : enkeltopskrifter i vendestrik af Hanne Meedom og Sofie Meedom.

Hver opskrift indeholder en beskrivelse af teknikken og en trin-for-trin gennemgang af, hvordan man strikker tæppet/puden. Det er nemt at gå i gang med, og hvem kan ikke bruge en flot pude eller et dejligt tæppe af nogle af alle de garnrester, som mange af os har liggende.

Merete Gotthardt

 

Strikkede grydelapper : opskrifter og inspiration af Stina Tiselius. Turbine, 2016. 112 sider.

Ofte ser man opskrifter på hæklede grydelapper, så det er godt, at vi nu får en bog med 28 strikkede grydelapper. Grydelapperne i bogen strikkes med forskellige teknikker som mønsterstrik, snoninger, hækling på strik m.m. Nogle er firkantede, andre er runde og nogle har former som dyr. En fin bog, hvor jeg selv er meget fristet til at strikke den fine mariehønegrydelap.

Merete Gotthardt

Håndbog i strikning af Betty Barnden. Turbine, 2016. 159 sider.

Hvis du selv vil starte på at designe dit strik eller ændre på en opskrift, så er denne bog en god hjælp. For udover at beskrive strikketeknikker for begyndere, som vi ofte ser i andre strikkehåndbøger, så er der i denne bog fine illustrative kapitler om, hvordan man selv kan modelberegne og designe sit strik. Der er også opskrifter i bogen, men man kan godt se, at det er nogle år siden, bogen udkom første gang (2008).

Merete Gotthardt

Yndlingsstrik 1 af Katrine Hannibal. Önling/Turbine, 2016. 61 sider.

Lækker strikkebog med ni opskrifter på sweatre og cardigans med et twist, der gør dem interessante at strikke og se på. Bag strikkebogen står virksomheden Önling, som producerer bæredygtigt tøj og nu også opskrifter på kvalitetsstrik, som kan være en del af basisgarderoben i mange år. Godt initiativ.

Merete Gotthardt

Strik ret i moduler af Vivian Høxbro. Klematis, 2016. 50 s.

Strik kvadrater, rektangler, trekanter, romber og strik dem sammen efterhånden, vælg dine favoritfarver og leg. I bogen kan du se hvordan Vivian Høxbro har leget. Efter resultaterne at dømme, har hun leget rigtig godt. Du kan enten lege med eller lege dine egne lege med lapper.

Kirja

Strik til mor og barn af Charlott Pettersen. Turbine, 2016. 185 sider. Oversat af Rachel Søgaard.

Der er mere end 50 opskrifter til mor og barn. Nogle af opskrifterne kan du nok genkende som klassiske modeller. Der er mere end 50 opskrifter på huer sweatre og kjoler til både store og små.

Kirja

Embrodery for Faroese National Costume af Paulina M. K. Eliasen. 80 sider.

Paulines E-mailadresse er: sydradalurk@gmail.com

En dag dumpede en pakke fra Færøerne i min postkasse. I pakken var der to bøger. Det var to ens bøger, men den ene var på færøsk den anden på engelsk.

Bogen indeholder små sirlige broderier. Motiverne/farverne er inspireret af den færøske fauna. De er broderet på stof, men de kan også broderes på strik.

Kirja

 

Kofteboken 2 – den store koftejakten fortsetter af Lene Holme Samsøe og Liv Sandvik Jakobsen. Sandvik&Samsøe. 207 s.

Hvis du ligesom mig, også som strikker, sætter pris på historie og nostalgi, så er der ingen vej uden om Lene og Livs nye skud på stammen i jagten på alle kofterne.

Smuk sammensætning af gensere og kofter til hele familien, krydret med lidt historie bag, og en masse smukke billeder, det er indholdet af Kofteboken 2.

Bogen er på norsk, men meget nem at forstå.

Ketty

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk