Bogtips bragt i Gavstrik 2014

 

Icelandic Handknits: 25 heirloom Techniques and projects af Héléne Magnússon
Forlag: Voyageur Press, 2013.144 sider. ISBN-13: 978-0-7603-4244-2

Måske læste du om Hélène Magnússon i Gavstrik nr. 3, 2012?

Nu har hun udgivet en bog. Den er også efter konceptet: Lokalitet, historie og tradition, der ender med inspiration til strikkemodeller.

Efter nogle historiske indledninger følger fire kapitler: 1. Inspired by Mittens – 2. Inspired by Traditionel Costumes – 3. Inspired by Footwear – 4. Inspired by Lace.

Den islandske ’rose’ som vi skrev om i Gavstrik findes i kap. 3. Dette mønster er ikke kun anvendt til sko/såler, for som Hélène udtrykker det: Den bedste måde at bevare traditionerne på er, at fortsætte med at bruge dem og på den måde give dem et nyt liv.

Kirja Kongsbak

Coco og Sommerfuglen, strikket luksus af Lisa Renner
Forlag: Cashmere, 2014. 128 sider.

I indledningen skriver Lisa Renner bl.a.: ”Til kvinder, der gerne vil klæde sig flot, skriver jeg denne bog. Der findes dage, hvor man gerne vil være henkastet, dæmpet, elegant, som Coco Chanel. Og så findes der dage, hvor man bare gerne vil være en prinsesse klædt i en kjole, smuk som en sommerfugl”.

Med denne bog har strik blandet sig i modebilledet, det er også, hvad strik fortjener. Lisa Renners modeller er både for dem, der kan lide at strikke af tykt garn og dem, der fortrækker at strikke af tyndt garn. Lige meget, hvad man vælger bliver resultatet elegant.

I bogen er der først store billeder af modellerne og i den sidste del af bogen findes opskrifterne.

Mange masker af Hanne Falkenberg, Lene Holme Samsøe, Stine Hoelgaard Johansen, Charlotte Kaae, Bente Geil, Lene Randorff, Vivian Høxbro, Bente Rønberg, Trine Bertelsen, Else Schjellerup, Sanne Bjerregaard, Charlotte Tøndering, Karen Noe, Helga Isager, Susie Haumann, Jytte Slente, Sys Fredens, Marianne Isager, Annette Danielsen, Rachel Søgaard, Lotte Kjær, Sidsel Sangild, Tine Rousing og Lone Gissel. Forlag: Kristensen & Ko, 2013 126 sider.

Det var en lang forfatterliste. Når du læser den igennem vil du antagelig genkende de fleste af navnene. Antallet viser, at der er kommet mange til de seneste år, og heldigvis for det.

Det er en god idé, Annette Danielsen har fået, nemlig at samle danske strikdesignere i én bog, hvor de hver især kort præsenterer sig, og derefter får vi deres opskrift på den model, de hver især har valgt, at lade sig repræsentere med. Fine fotos er der også.

Kirja Kongsbak

Vendestrik i lange baner af Hanne Meedom & Sofie Meedom.
Forlag: www.vingefang.dk, 2013 48 sider

Dette er den fjerde udgivelse inden for vendestrik, som forlaget har udgivet. De har alle været meget inspirerende og denne ikke mindst. Kilerne danner grundelementet i tæpper, sjaler, bælter, armbånde etc. Udover opskrifterne, rummer bogen også inspiration til, hvordan man kan arbejde med farvekombinationer og mønstre.

Kirja Kongsbak

Strik til Holger og Helen 0 – 2 år af Lene Randorff.
www.Lillestrik.dk, 2014. 32 sider.

En nem lille ”taskebog” med spiralryg. Den indeholder ni modeller til baby. Der findes link eller QR-kode ved de enkelte modeller.

Kirja Kongsbak

Lad masken falde. Inspiration vævestrik af Vibeke Bro
www.vibekebro.dk 60 sider.

Bogen indeholder ca. 30 vævestrikmønstre, de fleste strikket med to farver, og der strikkes jo kun med én farve af gangen, når det er vævestrik. I bogen er der kun få anvendelsesmuligheder vist, fordi Vibeke Bros hensigt med bogen er, at man skal bruge sin fantasi og selv udtænke sammensætninger, både af mønstre og farver.

Kirja Kongsbak

Ti trøjer af Rachel Søgaard. 
ISBN 978-87-996-8120-4

Min mand kiggede lige hurtigt Rachels booklet igennem, da den var kommet med posten. Meldingen var, at jeg skulle strikke EN til ham, TRE til mig selv, og SEKS til datteren. Tror det lå lidt skjult, at han ønsker sig en trøje med islands/færøsk mønster i halskanten. Men jeg er altså nødt til at strikke FIRE til mig selv også, og måske et par stykker mere.

Hvis du ikke allerede har sikret dig en udgave af Rachels booklet, så kan jeg klart anbefale dig at få det, der er mange fine modeller i. Stjerner, farver og striber, broderi på knapper og meget mere. Opskrifterne er let overskuelige og frister til at komme igang med det samme.

Ketty Overgaard

Designer knits – 22 handknit designs for him & her using Rowan yarns. Af Sarah Hattong & Martin Storey.ISBN 978-0-9567851-9-0. Forlag: Quail

Det er ingen hemmelighed, at jeg har en svaghed for Rowans designs, nogle mere end andre, men der er som regel noget fedt at komme efter.

Ved et tilfælde faldt jeg over denne engelske strikkebog, og et lille kig på modellerne gjorde, at den bare skulle med hjem, og jeg har ikke fortrudt.

Bogen er slet ikke for nybegyndere, og umiddelbart er det heller ikke tv-strik, der er flere steder, hvor tungen skal holdes lige i munden, indtil mønsteret sidder fast.

Så hvis du er til aran-strik i den tunge ende, til både herrer og damer, så er denne bog et must.

Ketty Overgaard

Lær at strikke, elsk at strikke af Anna Wilkinson. Oversættelse: Sidsel Sangild
Forlag: Turbine, 2013. 144 sider.

De fleste af jer, der læser boganmeldelser i dette blad, kan strikke, men bogen kan jo gives som gave til én, der ikke kan.

Udover de mange opskrifter, er der fine og meget illustrative fotos af, hvorledes man udfører de mest elementære ting man har brug for, når man skal lære at strikke.

Kirja Kongsbak

½-times strik af Carol Meldrum. Oversættelse: Sidsel Sangild.
Forlag: Turbine, 2014. 128 sider.

De skriver i pressemeddelelsen: ”Tror du at du har for travlt til at strikke? Tro om igen! Her er en samling opskrifter, du altid kan passe ind. Med disse mini-strikkeprojekter, kan du få glæden ved at være hurtigt færdig, når du strikker sjove og fantasifulde ting på en halv time eller mindre”.

Det er da en lidt morsom indgangsvinkel til det at strikke.

Kirja Kongsbak

Strikkede katte og killinger af Sue Stratford. Oversættelse: Sidsel Sangild.
Forlag: Turbine, 2013. 213 sider.

Denne bog har samme oprindelsesland, som de to ovenover, nemlig: England. Englænderne er jo glade for katte og hvorfor ikke en  bog til de strikke- og katteglade danskere? Bogen indeholder 20 opskrifter på forskellige katte og killinger, f. eks. huskat, angorakat, superkat, monsterkat, vildkat.

Kirja Kongsbak

Vævestrik. Flerfarvestrik med én farve af gangen af Madelaine Jansson og Lotta Bangtson.Oversat fra svensk af Sidsel Sangild. Forlaget Sangild, 56 sider.

En lille fin bog med 21 prøver, der viser forskellige vævestrikmønstre. Desuden er der opskrifter til syv små projekter.

Kirja Kongsbak

Hæklerens store teknik- og mønsterbog. Af Jan Eaton. Oversættelse: Sidsel Sangild.
Forlag: Turbine, 2014. 160 sider. ISBN 978-87-7141-464-6

Der bliver vist en masse forskellige teknikker og mønstre og desuden enkelte opskrifter.

Der er også vist, hvordan man monterer flot på hæklet materiale.

Der er mange fede retro-ideer i den, lækkert.

Ketty Overgaard

En hjertesag af Annette Danielsen. 
Forlag: www.kristensenogko.dk, 2014. 46 sider.

Det første kapitel er kaldt Inspiration. Her beskriver Annette Danielsen lidt om hjertet, dels hjertet som symbol og dels det, som slår inde i os. Det fremgår at ”Børnehjertefonden” er en hjertesag for Annette Danielsen. Seks fine opskrifter er det blevet til, alle med titler hvori ordet ”hjerte” forekommer, dog undtaget én, hvor titlen er: Kredsløb. Det er tydeligt, når man ser modellen, at titel og inspiration hører sammen.

Kirja Kongsbak

Blue Notes af Susie Haumann.
Forlag: www.kristensenogko.dk, 2014. 46 sider.

Et strikkehæfte med opskrifter til ni opskrifter til kvinder (bluser og trøjer). Modellerne er meget enkle i snittet og strikket med forskellige kvaliteter af Isager Garn.

Kirja Kongsbak

Tudor Roses Af Alice Starmore. ISBN 978-160-6600-474. Calla Editions, 2013

Bogen er på engelsk.

Først på året var jeg på besøg i min yndlingsgarnbutik, og indehaveren fortalte, at hun havde foræret sig selv en lækker strikkebog i julegave, om jeg havde lyst til at se den. Selvfølgelig havde jeg det – og så var jeg solgt.

Med stor skam måtte jeg erkende, at jeg ikke kendte Alice Starmore fra tidligere i mit strikkeliv, men jeg har fulgt op på det forsømte efterfølgende.

I denne Tudor Roses fortælles der om Tudor Dynastiet og alle modellerne i bogen er hentet med inspiration fra kvindernes påklædning dengang. Det er for mig en skøn blanding af flere ting, at kunne sætte mig ned med en strikkebog og samtidig læse op på lidt historie.

Det er også den måde, det skal gøres på. Det hjælper ikke (for mig i hvert tilfælde) at tænde for fjernsynet og sætte mig der og så strikke løs af disse modeller, De fleste af dem kræver koncentration.

Men uanset om du er en garvet strikker eller novice, så er det en monsterlækker bog, fuld af flotte billeder og inspiration til mange timers hygge.

Ketty Overgaard

Hæklede huer af Sys Fredens. Klematis. 36 sider.

Fint hæfte med hæklede huer i mange forskellige mønstre, som man kan hækle med halvstangmasker: Vandret rib-mønster, flet-mønster og kædemønster. Desuden er der tunesisk hækling.

Bag i hæftet er der udførlige anvisninger/fotos af de forskellige teknikker.

Kirja Kongsbak

Nye hæklede dyr af Maja Hansen. Klematis. 48 sider

Har tidligere skrevet bøger om hæklede dyr, desuden hæklet legetøj, hæklet frugt og grønt og hæklet julepynt.

De færdige modeller måler 8 og 18 cm.

Kirja Kongsbak

Lap på lap af Bente Lavsen. Der Var Engang – www. dervar1gang.dk. 20 sider.

Pelerine, poncho. pude, sjal etc., små overkommelige ting,, der for de flestes vedkommende er strikket på p. nr. 5. Lapperne er en anden version af domino, idet de er glatstrikkede og midternasken ligger som en lænke.

Kirja Kongsbak

Vinterbaby af Sys Fredens. Klematis, 2014. 48 sider.

Klassisk og tidløst design til vinterbabyen strikket i lune garner. Der er opskrifter på bl.a. bluser, trøjer, djævlehue og heldragt. Et meget anvendeligt hæfte.

Merete Gotthardt

Sommerbaby af Sys Fredens. Klematis, 2014. 48 sider.

Opskrifter til sommertøj hæklet og strikket i silke, hør og bomuld i størrelse 0-12 mdr. Et dejligt hæfte med søde fotos. Både 'Sommerbaby' og 'Vinterbaby' fra samme forfatter er i et lidt større og bedre format, synes jeg, end de hæfter Sys Fredens hidtil har fået udgivet.

Merete Gotthardt

Grøn af Lene Randorff. Lillestrik.dk, 2014. 68 sider.

Alle modeller i bogen er i grønne farver, og inspirationen kommer fra naturen. Der er modeller med raglansnit, prinsessesnit, snoninger, hulmønstre og ribmønstre. Bogen indeholder QR-koder med videolink til forskellige monteringsteknikker. Man kan bl.a. se, hvordan man klipper i strik. Det er en indbydende og varieret bog med opskrifter til bl.a. trøjer, sjaler, tørklæder og en enkelt herretrøje.

Merete Gotthardt

Marius strikkebogen af Vignis Augusta Yran Dale i samarbejde med Sandnesgarn. Forlag: Strandberg Publishing, 2014. 192 sider.

Den norske bog er nu udkommet på dansk. Det er ikke blot en strikkebog, men den indeholder også mange, mange historier om ét enkelt mønster i de tre norske nationalfarver, og hvad det kan gøre ved vort elskelige broderfolk. Ud fra den betragtning er det en interessant bog. I tilgift får man så også 45 opskrifter, både klassiske og nye, alle med mønster fra det norske ikon: Marius sweateren.

Kirja Kongsbak

Danish Night Shirts af Vivian Høxbro og Akiyo Muruno . Forlag: books.bunka.ac.jp. 
88 sider. Pris: 220 kr. Bogen kan købes hos Vivian Høxbro. www.viv.dk eller i Sommerfuglen.

Nu skal jeg passe på, at begejstringen ikke løber af med mig og holde mig til facts:

Der er tydelige fotos og mønsterdiagrammer til 24 forskellige stjernemønstre, 12 krydsmønstre, 38 vertikale mønstre, 8 horisontale mønstre og 36 kantmønstre.

Alle sammen fra de danske ’strikkeklenodier’: Nattrøjer,  (som altså anvendes om dagen). Desuden er der opskrifter på to nattrøjer henholdsvis Lolland og Falster, samt halsdisse, huer, babytæppe, taske m. m.

Længe leve det japanske forlag, der udgiver, hvad vi i Danmark selv burde klare.

Kirja Kongsbak

Grønland – Kalaallit Nunaat. Af Annette Danielsen. ISBN 9788799642380. 137 sider.

Hun har gjort det igen. Hun har ganske enkelt begået en bog med unikke strikkede landskaber, som man har lyst til at strikke, tage på og beholde på. Samtidig er bogen fyldt med smukke billeder fra Grønland, lige klar til en gang opskriftslæsning med en god kop kaffe.

Ketty Overgaard

Let og luftigt strik af Lisbeth Degn og Poulette Adam. Forlaget Pro-Sit, ISBN 978-87-996421-1-3

Hvor langt kommer man med 100g garn, når man kun må strikke huller?

Hæftet indeholder 25 opskrifter på bluser, sjaler, tørklæder, tasker og små ting. Der er også prøver med variationer over de mønstre, der er brugt. Jeg synes ikke mindst, at det er spændende med alle de små prøver, hvor teknik og materiale inspirerer til at prøve nye veje.

Et fint hæfte på 84 sider – 198kr på  kontakt@pro-sit.dk

Lone Fournaise

Strik til BANDITTER. Farverig og enkel strik til drenge og piger på 2 –10år. Af Signe Strømgaard

Bogen indeholder 21 designs med rene linjer og gang i farverne.

Opskrifterne er gennemarbejdede, der er gode grundopskrifter, og  forslag til variationer. Ligeledes er der mange ideer til strikketeknikker undervejs.

Der er også en sweater, som strikkes oppefra og ned, der er nederdele og benvarmere.

Et plus er også, at der gives forslag til brug af andre garner.

Lone Fournaise

Hæklerier i det grønne - tørklæder og pulsvarmere fra Tante Grøn. Klematis, 2014. 34 sider.

Et dejligt hæfte med opskrifter på bl.a. tørklæder, sjaler og tæpper. Hver model er bygget op over en blomst eller et blad, som gentages et antal gange. Dette er den første bog fra indehaverne af garnbutikken Tante Grøn i Odense.

Merete Gotthardt


 

Webmaster Helle Larson
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk