Bogtips

Her er et udvalg af bøger du kan blive inspireret af

Kender du en bog du selv vil anbefale?
Så skriv lidt om den og send det til
webmaster.gavstrik@gmail.com

Bøger om strik

Bøgerne kan købes på nettet bl.a. hos:

Saxo.com
Amazon.co.uk


Priserne kan sammenlignes hos:

Bogpriser.dkKnitting New Scarves af Lynne Barr, 2007. Isbn  978-1-58479-633-6. Sprog: engelsk.

En stickbok om bara halsdukar kändes inte så spännande, men det var otroligt spännande! Lynne Barr har i boken beskrivit 27 olika halsdukar som ibland är tredimensionella – dvs man kan inte lägga dem platt på bordet. En halsduk kallas för ”Drifting Pleats”  där man ´bygger´ut en utanpåliggande sned stapel – Ser otroligt läckert ut. Det är bra förklaringar och tydliga bilder – men kanske inget för den absoluta nybörjaren. Men det finns även för nybörjaren exempelvis en vindlande halsduk  (Meandersin Stripes) som är ett bra sätt att lära sig förkortade varv.

Pia Christiansson i medlemsblad 1/2013


Strikket med kærlighed af Vibe Ulrik Søndergaard. Lindhardt og Ringhof, 2012. 144 sider.

Bogen indeholder 24 opskrifter på trøjer, sweatre, kjoler, veste og tilbehør til piger i størrelse 3 – 8 år. Modellerne er utrolig fine og søde, og selvom jeg ikke har hverken børn eller børnebørn i målgruppen, så fik jeg stor lyst til at strikke flere af modellerne. Opskrifterne er meget gennemarbejdede og lige til at gå til, selvom sværhedsgraden varierer, og der er også udfordringer for den erfarne strikker.

Hver opskrift er illustreret af meget fine fotos fra flere vinkler. Bogen er fint oversat af Vibeke Warthoe.

Merete Gotthardt i medlemsblad 1/2013


Suveræn strik på den feminine måde af Lene Holme Samsøe. Lindhardt og Ringhof, 2012. 167 sider.

Endnu en lækker strikkebog fra Lene Holme Samsøe. I bogen findes opskrifter på trøjer, vanter, tørklæder, strømper m.m. til kvinder i størrelse S – XL. I alt omkring 23 opskrifter på ensfarvet strik med hulmønstre, bobler, snoninger eller riller. Hver opskrift er illustreret med fotos, ofte også af detaljer, samt meget brugbare målskitser og diagrammer.

I det hele taget er denne bog meget gennemarbejdet med mange tips og anvisninger, og jeg tror, den vil blive en klassiker.

Merete Gotthardt i medlemsblad 1/2013


Let’s Enjoy Circular Knitting af Akiyo Murono. Japansk bog

En fin lille bog, hvor det med tydelige fotos og illustrationer vises, hvorledes der strikkes rundt, ikke med fire strømpepinde, men med rundpinde, dels èn lang rundpind og dels to rundpinde, desuden hvorledes man strikker to ens ting samtidig. Alle illustrationerne er krydret med små idéer til teknikkens anvendelse.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 1/2013


Knitting Lace af Akiyo Murono. Japansk bog.

Kniplingestrik eller kunststrik kalder vi det. (Hvorfor hedder det mon kunststrik?).

Er man interesseret i kniplingestrik er her masser af mønstre med tilhørende idéer til deres anvendelse, bl.a. blonder og mellemværk. Som et lille kuriosum kan jeg nævne at ét af halstørklæderne er holdt sammen af vores Gavstrik-broche.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 1/2013

 

Strik til Albert og Alberte 2-10 år af Lene Randorff. Lillestrik.dk, 2013. 32 sider.

Bogen indeholder strikkemodeller, fire til piger og fire til drenge. Alle opskrifter er til størrelser 2, 4, 6, 8 og 10 år. Bogen har spiralryg. Desuden har den en QR-kode, så det er muligt at se videoer, der trin for trin viser, hvordan man strikker gobelinstrik, syr sammen med madrassting, hvordan man strikker skuldersømme sammen, og hvordan man strikker et ærme rundt på en lang rundpind (80 cm.).

Kirja Kongsbak i medlemsblad 1/2013


Sticka och virka med restgarn af Sanna Vatanen. Bonnier Fakta, 2010. 155 sider.

Da jeg er kommet ind i en periode, hvor jeg er begyndt at anvende mine rester, måtte jeg naturligvis eje denne bog, for at se hvad andre kan finde på, når det drejer sig om anvendelsen af rester..

Bogen er oprindelig udgivet i Finland, men nu heldigvis oversat til svensk. Der er masser af idéer i bogen og den sprudler af garnglæde. Der er, som titlen angiver strikkede  og hæklede modeller med striber og andre mønstre, hvilket er oplagt, når det drejer sig om anvendelse af restgarn. Desuden er der også broderet på nogle af tingene. Af de mere kuriøse kan nævnes en måtte lavet af pomponer, hæklet skodekoration, en bordskåner som er lavet af alle garnenderne fra bogens projekter, en lang strikket frakke sat sammen af mange prøver strikket med forskellige slags snoninger og en hue, hvor garnenderne ikke er klippet af efter hæftning.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2012
 

 

Hovedstads : hækling inspireret af København af Sidsel Sangild. Sangild, 2012. 33 sider.

For et godt stykke tid siden læste jeg på Sidsels blog, at hun var i gang med at samle ideer til en ny bog, og jeg har glædet mig og ikke mindst været meget spændt på at se, hvad hun fandt på denne gang. Jeg er ikke blevet skuffet, selv om jeg har fødderne solidt plantet i den jyske muld, så skal jeg alligevel have lavet et par Hovedstadshæklerier til at varme mig i vinter.

Der er hækling for både nybegyndere og øvede, der er leget med farver og ikke mindst former og mønstre. Glæd dig.

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2012

 


Flere på én pind – fra tå til top af Lene Randorff. Lillestrik.dk, 2012. 32 sider med spiralryg.

Dette er Lene Randorffs anden bog om at strikke to strømper fra tåen og op på én rundpind samtidig. I den første bog blev teknikken beskrevet med fotos. Her vises teknikken med levende billeder i seks videoer, som kan ses på nettet, enten via link i bogen eller ved at scanne bogens QR-koder med en mobiltelefon eller tablet.

Bogen indeholder 10 opskrifter, som går fra skostørrelse 19 - 45. Jeg har kigget videoerne igennem – de er meget instruktive og brugbare. Sammen med opskrifterne i hæftet, er det lige til at gå til, hvis man har lyst til at prøve nyt inden for strømpestrikning.

Merete Gotthardt i medlemsblad 4/2012
 

 

Hundestrik af Sys Fredens. Klematis, 2012. 32 sider.

Sys Fredens’ bog fra 2007 er nu kommet i et lille handy format med de mest populære modeller fra den tidligere udgave, som er udsolgt fra forlaget.

Her er strikke- og hækleopskrifter på tøj og tilbehør til små hunde, f.eks. en dejlig valket transporttaske.

Merete Gotthardt i medlemsblad 4/2012

 


Strik i stor stil : strik til kvinder i str 44 til str 54 af Annette Danielsen. Kristensen & Ko, 2012. 93 sider.

En, for mig, med spænding længe ventet bog. Jeg ved Annette har arbejdet meget med, at der skulle laves brystindsnit og andre lækre detaljer, som gør at tøjet sidder godt, selv om man har lidt for meget på sidebenene, og det er lykkedes fuldt ud.

En af trøjerne er blevet strikket, og jeg nød hele vejen igennem, at alt passede ned til mindste maskeantal. Bogen har mange fine modeller, så i princippet er det bare at starte fra en ende af og arbejde sig gennem hele bogen. En bog, som er absolut nødvendig for os i de store størrelser. TAK.

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2012

 

All you knit is love : babystrik 0 - 18 mdr. af Susie Haumann. Kristensen & Ko, 2011. 40 sider.

14 henrivende små i modeller i enkle mønstre og faconer. Farverne er douce og det klæder modellerne. Fotos er så tydelige og store, at man næsten kan strikke efter dem.

Der er mange former for bukser og veste. En enkelt savlesmæk er der også.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2012
 

 

Knit for your kid: strik til børn 2 til 6 år af Susie Haumann. Kristensen & Ko, 2012. 39 sider.

Susie Haumann havde åbenbart fået ” blod på tanden ” efter den første bog.

Efterfølgeren indeholder ni modeller og som titlen angiver til lidt større børn. Ellers er bogen lavet over samme læst. Sidste model er en kjole med wienerlæg.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2012
 


Ideer til armbånd og halskæder i 3 eller 4 masker af A. Krause. Erlian-Daknit, 2012. 32 sider.

A. Krause har på eget forlag udgivet et stort antal hæfter om smykkefremstilling i forskellige materialer. Læs også Krauses artikel i medlemsblad nr. 3/2012 s. 7.

Dette hæfte indeholder ideer til enkle armbånd og halskæder i strik. Flere af ideerne er gode, bl.a. variationerne af en hestetømme. Hæftet er noget uoverskueligt sat op, og nogle af opskrifterne kan umiddelbart være lidt svære at forstå, men med lidt god vilje går det da.

Merete Gotthardt i medlemsblad 4/2012

 

 


100 blomster i hækling og strik af Lesley Stanfield. Turbine, 2012. 128 sider.

Bogen er oprindelig skrevet af Lesley Stanfield på engelsk, men er nu udkommet på dansk. Sidsel Sangild har arbejdet med oversættelse og prøvestrikning og prøvehækling, så nu kan man arbejde sig til smukke blomster, dyr og væsner i alle mulige udgaver på dansk. Dejligt initiativ.

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2012

 


Strik - ponchoer, capes, tørklæder og sjaler. Politiken, 2012. 121 sider.

Med over 30 opskrifter på diverse ponchoer, capes, halsedisser, tørklæder og sjaler er man godt rustet til at strikke eller hækle både fint tilbehør til fest og noget der kan varme i den kolde tid. Her er både noget for begyndere og mere garvede strikkere.

Dejligt at der er både diagrammer og skrevne vejledninger i opskrifterne - også til det hæklede. Bogen er meget indbydende med fine fotos og afsnit med tips og teknikker.

Merete Gotthardt i medlemsblad 4/2012

 

 


No. 21, no. 22, no. 23 ... Isager, 2012, 44 sider.

Nu har de seks glade piger fra Århus igen været på spil og lavet en fin lille bog. De bidrager hver med en model og er blevet suppleret med en model fra Marianne Isager, Helga isager og Torhild Trydal, (der vist er en nordmand?).

Det er otte strikkede modeller og en hæklet frakke. Mange af modellerne er strikket med to tråde. Hvis du skulle få lyst til at strikke et par bukser, er der også et godt forslag til det.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2012

Velkommen til verden: Bæredygtigt babystrik af Erika Knight. Klematis, 2012. 144 sider.

I denne smukt fotograferede bog får vi omkring 20 opskrifter på tøj til babyer op til 9 mdr., tøjdyr, babytæpper og puder i enkelt design.

Alt er strikket i garn fremstillet af naturfibre som bambus, bomuld, hamp og uld. Opskrifterne er lette at gå til.

Merete Gotthardt i medlemsblad 4/2012

 

 


Tøsestrik : modeller til tøser fra 10 - 14 år af Annette Danielsen. Kristensen & Ko, 2012. 39 sider.

Et nyt lille hæfte har set dagens lys fra Annette Danielsens hånd. Denne gang tøj til teenagepiger. Pigerne har selv været ind over, og med til at vælge hvilke detaljer, der skulle sidde hvor og hvordan.

Modellerne er flot gennemarbejdede og selv min teenagedatter, som nu er for stor til modellerne, har spurgt om jeg ikke kunne lave et par stykker af dem til hende. Så mon ikke de sidder lige i skabet til pigerne?

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2012


Strikkede striber – jul af Pernille Fisker og Helene Jensen. Kristensen & Ko, 2012. 46 sider.

Lad mig bare indrømme det: De strikkede julekugler, som indtog det meste af landet sidste år, ramte ikke mig. Jeg foretrækker  de gamle glaskugler, og synes nok at strikket julepynt er noget glitterstads.  MEN …. dette er en smuk og enkel bog, den er æstetisk i sit udtryk, og jeg får lyst til at få et grønmalet juletræ og strikke fine kugler, kræmmerhuse og sukkerstokke til det! Tilmed kan man supplere med vanter, sutter, hue og tørklæde mm  –  alt sammen  med de samme superfine strikkede striber, som ser så indbydende og festlige ud.

Bogen  - eller rettere hæftet – må være oplagt til pakkeleg, når strikkere mødes til julefrokost.

Lone Fournaise i medlemsblad 4/2012

 

 

Nissehuestrik af Mette Jørgensen
Vingefang, 2012. 48 sider.

Hvis du får lyst til at se/strikke flere slags nissehuer end den opskrift du kan se på s. fem,  må du skynde dig at købe denne bog.

Med udgangspunkt i en grundopskrift på en klassisk nissehue, kan du strikke nissehuer til hele familien, en kort, en lang, en stribet etc. I bogen er vist 14 forskellige.

Der er beskrivelser af forskellige variationer af kanter, spidser og selve afslutningen på spidsen.

I et par afsnit krydres bogen med en lille beretning om Nisser og Andre røde huer.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2012

 

Kofter af Kristin Holte
Vigmostad & Bjørke, 2012. 143 sider.

Dette er i sandhed en bog som du ikke kan undvære. Måske ikke så meget på grund af modellerne, som på grund af kulturhistorien og alle strikkemønstrene, som du får med i købet.

Modellerne er, hvad vi på dansk vil kalde figurnære trøjer, altså dem vi kender fra de gamle strikkebøger: Ribkant forneden på bul og ærmer, i halsen og kantstolper til knapper og knaphuller. Et par enkelte af de 17 trøjer er dog lange og én enkelt har hæklede kanter.

Selve forordet er interessant læsning og  på samme måde ”forordet ” til hver enkelt trøje, idet de på ca. en halv side hver især beskrives med flg. overskrifter: Inspiration, mønsteret, historik og symboler. Efter denne beskrivelse opskriften med fine nærfotos. Hvis du ikke er til at læse opskriften som tekst, findes den også bag i bogen, som mønsterdiagram.

Bogen kan også anvendes som en bog med nordiske mønstre, for det er først og fremmest i den guldgrube, at Kristin Holte har hentet sin inspiration til mønstrene.

Udover de sædvanlige beskrivelser af monteringer, teknikker  etc., som de fleste strikkebøger indeholder, er der to sider med overskriften: Tegne mønster. Med udgangspunkt i ornamenter, gives der anvisninger i, hvorledes man selv kan videreudvikle dem.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2012

Se et elektronisk utdrag av boka her.

 

Vendestrik bukser af Hanne Meedom
Vingefang, 2012. 48 sider

Dette er Hanne Meedoms 3. bog med opskrifter i vendestrik. I denne bog er der bukseopskrifter til babyer, børn og voksne.

Rummeligheden og bevægelsesfriheden i bukserne skabes ved hjælp af en vendestrikket skridtkile, og det beskrives, hvor skridtkilen mest hensigtsmæssigt placeres i to forskellige bukseformer.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 3/2012

 

 

 

Iceland knits. 50 patterns from the Icelandic knitting grassroots. 2010, 80 sider med spiralryg. Red. af Halldóra Skarphéðinsdóttir og Erla S. Sigurðardóttir. Oversat fra islandsk. Kan købes hos www.shopicelandic.com

Bogen indeholder 50 opskrifter på hæklede og især strikkede huer, vanter, sweaters, sokker, sjaler m.m. både til begyndere og øvede. Mange af dem er traditionelle med en moderne vinkling.

Opskrifterne er designet af strikkere fra hele Island, og der er korte oplysninger om hver af dem. Rundt omkring i bogen er der små faktabokse med f.eks. tips eller håndarbejdets historie. Bogen er meget indbydende, og den er en dejlig souvenir fra strikkesymposiet i Borgarnes.

Merete Gotthardt i medlemsblad 3/2012
 

Herlige hæklerier af Kirsten Bækkelund Brun og Irene Bøgsted
Uldgaarden, 2011. 35 sider

De to forfattere har sammen lavet denne lille bog, hvor man ud fra en grundform kan hækle 10 søde og finurlige små tøjdyr på ca. 10 cm. Her er både en elefant, en elg, et får, en frø m. m.

For tiden er hæklede dyr et must for baby og små børn – barnevognsrangler, uroer, lege– og suttedyr, kan købesi babyudstyrsforretningerne, og her får du så mulighed for at lave dem selv. Klare farver og et sjovt design får sikkert børnene til at kigge på og  lege med dyrene. Du kan få at vide, hvor du køber garnet til de enkelte modeller ved hjælp af QR-koden i bogen.

Lone Fournaise i medlemsblad 3/2012
 

Bohemestrik af Charlotte Tøndering
Tøndering Strik, 2012. 33 sider

 

Hvis du er til klassisk strik med et lille tvist, så er Charlotte Tønderings flotte booklet måske lige noget for dig. Søde og meget let anvendelige modeller med lige-til-at-gå-til opskrifter. Eneste ønske herfra er, at opskrifterne godt kunne gå et nummer længere op i størrelse.

Ketty Overgaard i medlemsblad 3/2012
 

Strikkedukker af Arne Nerjordet og Carlos Zachrison
Koppelwrite, 2012. 200 sider

Arne og Carlos har strikket dukker, 15 forskellige typer, hver især med en garderobe.

De to herrer, der er designere, har tidligere i deres karriere anvendt Barbie-dukker, når de skulle designe tøj til voksne. Det er noget af det tøj, de har fundet frem af gemmerne og dette har inspireret dem til dukkernes garderobe.

Dukkerne bliver præsenteret i haven, til fjelds og til søs, på kaffebesøg etc. Hvis jeg skal fremhæve én, må det blive Punker-Lolita, hun bliver præsenteret i et punkermiljø, hvor hun sidder sammen med en punkerveninde og strikker. Arne og Carlos har designet/strikket seks forskellige påklædninger til Punker-Lolita.

Arne og Carlos skriver, at hvis man er en øvet strikker, kan man anvende designet og lave tøjet i menneskestørrelse. Altså ikke kun de seks påklædninger til Punker-Lolita, der er yderligere 34 påklædninger at vælge imellem, hvis man ikke er punker.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 3/2012

I min mosters hus – er der strik til både lopper og lus af Annette Danielsen

Kristensen & Ko, 2012. 119 sider.

15 opskrifter  for øvede strikkere, der tager udgangspunkt i børnerim og –remser med tilhørende illustrationer.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 2/2012

 

 

Sommerstrik af Annette Danielsen
Kristensen & Ko, 2012. 43 sider.

Strikkeopskrifter på bluser og tunikaer/kjoler – til kvinder – til sommerbrug.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 2/2012

 

 

Nordiske masker af Lone Gissel og Tine Rousing
Eget forlag, 2012. 48 sider

Opskrifter på strikkede jakker, tørklæder og hue til kvinder

Læs anmeldelsen i medlemsblad 2/2012

 

 

Betsy Beads af Betty Hershberg m.fl.
XRX, 2012. 192 sider.

Festlig bog om strik med perler. www.studiobknits.com

Læs anmeldelsen i medlemsblad 2/2012

 

 

We knit love af Eva Holm og Gitte Skovmand
Clockwork, 2011. 100 sider.

Fotografisk billedværk der uden tekst skildrer strikkegraffiti som street art i Odenses gader. Et projekt, der har til hensigt at starte strikkegraffiti-grupper i byen.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 2/2012

 

 

Velkommen til hæklerummet af Annika Messing
Klematis, 2012. 80 sider.

Opskrifter på hæklede aber, dinosaurer, prinsesse, snemyreslugere, bil og campingvogn, ræve, kager, gravhund, robotter, gris, krokodille, bjørn, kanin og svampe, ren, muldvarp, hugorm samt hækleskole.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 2/2012

 

 

 

Mønsterhæklet af Sys Fredens
Klematis, 2012. 47 sider.

En indføring i mange af de mønstre, der laves med garn og en hæklenål.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 2/2012

 

 

 

 

Påske hele året af Arne Nerjordet og Carlos Zachrison.
Koppelwrite, 2012. 65 sider.

Opskrifter på strikket påskepynt: påskekugler, æggevarmer, påskeharer og påskekyllinger hvor udgangspunktet er hentet i det traditionelle norske strikkedesign.

 

 

 

Naturlig strik af Ingalill Johansson.
Klematis, 2011. 120 sider

Opskrifter i økologisk uld i farverne råhvid, grå og beige til bluser, tørklæder, handsker m.m. til unge såvel som til mere modne kvinder. Både for begyndere og øvede.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 1/2012

 

 

 

Krydret strik : skandinavisk strik møder Bollywood af Charlotte Kaae.
Bykaae.dk, 2011. 46 sider.

10 farve- og mønsterrige opskrifter på bluser, halstørklæder m.m.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 1/2012


 

 

 

Knitting Brioche af Nancy Marchant.
North Light Books, 2011. 256 sider.

“’Knitting Brioche’ is the first and only knitting book devoted exclusively to brioche stitch, a knitting technique that creates a double-sided fabric. This complete guide will take you from your first brioche stitches to your first (or hundredth) project, and even to designing with brioche stitch, if you desire. Whether you're new to brioche knitting or experienced at "brioching," author Nancy Marchant provides the information and inspiration you need.” Forlagets beskrivelse.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 1/2012

 

 

Hvid af Lene Randorff
Lillestrik.dk, 2012. 32 sider.

Otte strikkeopskrifter på strik i hvidt - både til ham og hende - bl.a. alpehue, tørklæde, poncho og herretrøje.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 1/2012

 

 

 

 

Et liv med håndarbejde af Lis Ahrenkiel.
Fortalt til Sonja L. Jensen og Inger Maalø

Fiberfeber, 2012. 192 sider

Læs anmeldelsen i medlemsblad 1/2012

 

 

 

Strikværk af Lotte Kjær
Lotte Kjær, 2011. 76 sider.

Strikkeopskrifter, hvor kendte teknikker anvendes utraditionelt til bluser, toppe og andet strik til overkroppen.

Se anmeldelse i Politikens bogtillæg Bøger lørdag den 28. januar 2012.

 

 

Knitting Collection af Karen Noe
Karen Noe Design, 2011. 70 sider.

25 opskrifter på bl.a. bluser, jakker, kjoler og sjaler.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 4/2011 eller på Karen Noes hjemmeside.

 

 

Flere hæklede dyr af Maja Hansen
Klematis, 2011. 48 sider.

Hækleopskrifter på små dyr i den japanske stil amigurumi - husdyr, skovens dyr og eksotiske dyr - samt ideer til variationer og anvendelse.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 4/2011

 

 

 

 

Close af Lisa Renner
Cashmere, 2011. 70 sider


Opskrifter på 26 kropsnære bluser og trøjer til kvinder.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 4/2011

 

 

Vild med garn
Politikens Forlag, 2011. 119 sider.

Strikke- og hækleopskrifter på ting til dig selv og din bolig, fx cardiganer, ponchoer, huer, sjaler, puder, tæpper mv.

Læs anmeldelsen i medlemsblad 4/2011.

 

 

 

To på ’en pind : fra tå til top af Lene Randorff
Lillestrik.dk, 2011. 32 sider

Vejledning i strikketeknik til at strikke to strømper samtidigt på én rundpind.

 

Læs anmeldelsen i medlemsblad 4/2011

 

 

Hattedamer af Annette Danielsen
Udgivet af Kristensen & Ko, 2011. 44 sider. Pris 100 kr

”Studinen” er straks strikket til min teenagedatter, den sad lige i skabet. Anette har begået en booklet med masser af forskellige hatte og en smule tilbehør. Yderst lækkert og noget til enhver jakke eller frakke. Absolut ingen undskyldning for at fryse om ørerne her i vinter.

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2011

 

 

Kunsten at strikke en Ø af Annette Danielsen
Udgivet af Kristensen & Ko, 2011.110 sider. 249 kr

Hvor er det en fantastisk måde at betragte vores små-øer i Danmark på, og sikke en hyldest. Rigtig mange fine detaljer i netop øernes kendetegn er blevet omsat til strik. Nu er spørgsmålet jo så bare, om man skal vælge lokalt, eller om man skal springe ud i det og tage på strik-ø-rundfart i hele landet? Jeg stemmer for det sidste.

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2011

 

Strikkede gaver af Sidsel Sangild
Forlaget Sangild, 2011. 31 sider. Pris 100 kr

Sissel Sangild har samlet 6 forskellige danske strikke-designere til at lave deres bud på lækre accessories. Her er noget for enhver smag, både til begyndere og øvede. Jeg har krydset af ved de ting, som jeg absolut ikke kan leve uden.

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2011

 

 

 

Til Kaffeslabberas. Efter idé af Susanne Hoffmann. 
Gads Forlag, 2011. 190 sider. Pris: 249 kr.

I den senere tid er der udkommet en del samtalebøger, det er denne bog også, men den er til forskel fra de andre kombineret med strik. Desuden kan den også høre under katagorien: Fotobog.

Konceptet er, at en ung kunstner eller designer og en ældre kvinde på et Ældrecenter samtaler om livets genvordigheder.

Kunstneren/designeren har på forhånd udviklet et værk, som den ældre kvinde skal strikke.

Der er syv forskellige kunstnere og syv ”strikkedamer”, som de bliver kaldt.

Hvert kapitel indledes med en beskrivelse af kunstneren og strikkedamen. Derefter samtalen mellem de to generationer. Kapitlet sluttes af med en opskrift på ”værket”.

Hvis man er til samtale- og fotobøger, kan den måske have interesse, men hvis det er strikketeknikker, man eftersøger, er det vist ikke her, man skal søge ( men det lægger den jo heller ikke op til ). Et par inspirationer kan man da finde.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2011

3d hækling af Sidsel Sangild
Forlaget Sangild, 2011. 31 sider. Pris 100 kr

Hvor er der langt mellem de lækre hækleopskrifter i dagens Danmark. Men i Sissels nye bog er det svært kun at vælge et eller to projekter ud – jeg skal ganske enkelt have fundet garn frem til et af hver. Her er tænkt i nye måder at udnytte det faste udtryk i hæklingen på, så det bliver vendt til en dejlig varm fordel. Jeg har varmet hæklenålen op og er startet fra starten…

Ketty Overgaard i medlemsblad 4/2011

 

 

Politikens strikke- og hæklebog af Vivian Høxbro
Politikens Forlag, 2011. Pris: 200 kr.

Dette er en revideret udgave af bogen, der udkom i 2004. I farten kan jeg se at nogle af billederne er ændret, det samme gør sig antagelig gældende for illustrationerne og teksten. Hvis du ikke fik købt den sidst, er chancen der nu for at få denne håndbog/opslagsbog til at være en del af dit ”strikkebibliotek”.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2011

Se også anmeldelse i Politiken i sektionen Bøger den 28. januar 2012.

 

 

 

Home made - Strik - sy - hækl af Rachel Søgaard, Stine Hoelgaard Johansen og Karen Marie Dehn
Politikens Forlag, 2011. 206 sider. Pris: 300 kr.

Bogen lader os komme på besøg i entré, stue, børneværelse og soveværelse. I det sidste er der: patchworktæppe med grafisk look, norsk sweater med rensdyr og stjerner, hyggestrømper, fredelige drømme i soveværelset (= en pude med applikeret fredstegn), sweet dreams – en sovemaske, pude med fede snoninger, blomsterbroderi, toilettaske med fuglesang, broderi til armen og armbånd i små oldemorfirkanter.

I pressebrevet står der bl. a.: ”Flot og overskuelig præsentation af alle designs” og – det vil jeg give dem ret i.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 4/2011

Masker og mønstre. Redaktører Paulette Adams og Lisbeth Tolstrup.
Fiberfeber
, 2011. 160 sider.

Ideen med bogen Masker og mønstre fra forlaget Fiberfryd, er at inspirere strikkere til at forsøge sig med selv at udvikle ideer og designs. Det er ikke en bog for begyndere, men hvis du, som jeg, er glad for at lære nye teknikker - og måske endda elsker at lave interessante strikkeprøver - så er her stof til mange timer med sjove eksperimenter.

Bogen er sprængfyldt med teknikker og fiduser, leveret af en lang række (helt nøjagtigt 22) danske strikkedesignere. En blanding af kendte og mindre kendte, men alle får de en fin omtale i de gode biografier der findes sidst i bogen.
 
Der er enkelte 'færdige' opskrifter, men hovedvægten ligger som sagt på det tekniske. Et kig på indholdsfortegnelsen viser hvor vidt vi kommer rundt: Patent og rib, Blonder og kanter, Bieser, Jaquardstrik, Vævestrik, Valket og filtet, Elastiske effekter, Teknik i udvikling, Botanik og pynt, Proportioner, Struktur og sidst en ret avanceret strikkeskole. 
 
Bogen anbefales på det varmeste.
 
Anmeldt af Benedicte Reffs

 

Færøsk strik af Jóhanna av Steinum
HNJ’s Ultimative Guide til Færøerne, 2011. 40 sider.
www.hnj.fo

Findes i en dansk og engelsk udgave.
Indledningsvis skal lige nævnes, at Jóhanna av Steinum er den samme som den Jóhanna, der har arranget omtalte udstilling på Bryggen.

Man bliver så glad, når man ser en guide-bog om strik og tænker, kan det være rigtigt? Men det er det. Bogen var lige udkommet, da vi var der.
I introduktionen står bl.a. at formålet med bogen er at give nysgerrige sjæle lidt information om strikning på Færøerne og det skal jeg love for at man får.

Bogen indledes selvfølgelig med: Den færøske striknings historie. Det fylder naturligvis ikke så meget som de afsnit vi i de sidste fire numre af Gavstrik har haft: Fårenes Uld – Færøernes Guld af Ann Møller Nielsen.

Til Færøernes strikkehistorie hører også  strikkeklubbernes historie, dette er et meget gammelt fænomen på Færøerne. I bogen fortælles om Færøske mønstre, den Færøske nationaldragt, og sidst, men ikke mindst om strikmode og færøsk garn i dag.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 3/2011

Julekugler

Julekugler af Arne Nerjordet og Carlos Zachrison
Koppelwrite, 2011. 144 sider.

Én opskrift - 55 mønstre

Frem med strikketøjet, siger den norske designerduo Arne Nerjordet og Carlos Zachrison. For nogle år siden kvittede de syning og satsede udelukkende på strikning. Deres strikkede tøj bliver solgt på messer i Paris og havner i luksuriøse varemagasiner som Dover Street Market og Harvey Nichols i London. Senere fandt de ud af, at det var strikkeopskrifter, de skulle satse på. De ønsker at skabe idéerne og lade folk selv lave tøjet. Det er nu blevet til en bog om julekugler. Den er udgivet af Raumagarn,  - nu på dansk hos Koppelwrite.

 

 

Gotländsk Sticksöm Plissésticning af Ulla Persson och Kicki Trodin

Der er intet forlag, idet forfatterne selv har udgivet bogen.
Se mere og bestil på: www.huskroken.com

Forfatterne er inspireret af en gammel strikket underkjole, som findes i  Hermanna Stengårds gamle tekstilsamling på Gotlands Hemslöjd. Ved hjælp af ret- og vrangmasker strikket i trekanter frembringes plissé. Helplissé frembringes ved hjælp af en spidsvinklet trekant, halvplissé ved hjælp af en retvinklet trekant, og endelig en rombe, der er sammensat af to spejlvendte trekanter. De har afprøvet teknikken i mange forskellige materialer.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 3/2011

Hæklet lag på lag af Bente Lavsen
Der var engang, 2011

Først hækles indersiden, derefter hækles yderlaget med en ny farve på inderlaget. Modellerne i hæftet er valkede, men metoden kan også benyttes uden at valke bagefter. Modellerne er små enkle ting som tasker, kurve, kaffe/tevarmer og sutsko.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 2/2011

 

 

 

Mere feminin strik af Lene Holme Samsøe
Lindhardt og Ringhof, 2011. 119 sider. 

I Lenes nye bog er der masser af underholdning at hente, både for synet, hjernen og for hænderne når de skal frembringe de lækre projekter til eget brug. Opskrifterne er grundigt beskrevet og lige til at gå til. Herhjemme hos mig er der allerede lavet et par ting fra bogen og mere står i kø for at blive til mere end billeder.

Super lækker bog, som klart kan anbefales.

Ketty Overgaard i medlemsblad 2/2011

Væv i tiden - 25 år med Væveskolen af Arbejdsgruppe: Jytte Bertelsen, Anne Madsen, Bente Søefeldt og Inge Bang Sørensen. Redaktion: Lisbeth Tolstrup.
FiberFeber, 2011. 160 sider

Bogen viser et omfattende udvalg af de flotte vævninger, der gennem de 25 år er udviklet og udført på Væveskolen i Greve.

Midt i en tid, hvor det officielle uddannelsessystem lukker og slukker for mange af de tekstile uddannelser, er det godt at opleve en tekstil skolekultur, som den der udfoldes i Greve, når det drejer sig om vævning. I bogen præsenteres emnerne: Antikkens bindinger, Lærred og fantasi, Kipper med variationer, Dobbeltvævning, Viftekam, Computerstyret vævning og Andre væveformer.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 2/2011

Knit one below af Elise Duvekot
Xrx-books, 2008. 148 sider

Nu er der udkommet en bog, der kun indeholder opskrifter med ’knit one below’. Det er det engelske udtryk. Hvis det skulle oversættes til dansk, måtte det vel blive ’strik 1 m nedenunder’!

Elise Duvekot mener, at opskrifterne kun er forekommet sporadisk, derfor satte hun sig til at studere fænomenet nøjere. Hun udviklede metoden og mener, at det er et uvurderligt værktøj for en strikker at have i sin værktøjskasse. Den giver mange muligheder for at kombinere farver og fibre til mange forskellige resultater.

Det er en flot bog med mange (359) projekter for hele familien – enkle former, minimalt monteringsarbejde.

Ved Strikkesymposiet 2011 på Færøerne, holdt Elise nogle meget populære workshops.

Kirja Kongsbak i medlemsblad 1/2011

Tekstil - brugsegenskaber og vedligeholdelse
Teknologisk Institut, Træ og Textil, 2008. 98 sider

En dag jeg var i Herning og som altid smuttede ind omkring Tekstil Forum, fandt jeg en lille bog du ikke kan leve uden ...

Teknologisk Institut. Det er en bog, som alle burde have. Her er alle fibre beskrevet, bomuld, ramie, uld, silke, hør osv. og også kemofibre og andre - man har beskrevet fordele og ulemper ved hver enkelt type og meget andet. Der er noget om garn, om de forskellige vævningsmetoder. Der er noget om vask af de forskellige fibertyper, og du kan også finde alle de symboler, vi så ofte støder på.

Jeg gav 249 kr. for den, og det er den rigeligt værd. Det er en super opslagsbog.

Vivian Høxbro i medlemsblad 1/2011

Norske vottar og vantar af Annemor Sundbø
Dyremønster og andre figurar frå norsk strikkearv.
Samlaget, 2010. 158 sider.

Vi har tidligere anmeldt Annemor Sundbøs bog Selbuvotten, hvor hun bidrog med over halvdelen af modellerne. Til denne bog har hun udvalgt 29 klassiske motiver fra norsk håndarbejdstradition. Motiverne kan selvfølgelig anvendes til andre ting en vottar og vanter. Figurmotiverne er bl.a. elge, rensdyr, hunde, fugle, kaniner, egern, hver opskrift indledes med figurmotivets historiske bagrund.

Fra medlemsblad 2010/4

Votter og vanter - strikking og hekling af Cathrine Glette og Kristin Holte
Tun Forlag, 2010. 160 sider.

Man kan blive helt misundelig på den norske 'vottetradition', hvor forfatterne har hentet deres inspiration.

Bogen indledes med et kapitel, hvor de beskriver og viser fotos. Dernæst er der et lille kapitel om materialevalg.  Siderne med strikkede vanter indledes med en grundopskrift. Dernæst følger opskrifter på meget, meget smukke vanter og handsker i smukke farvesammensætninger, hvor forskellige spændende teknikker er anvendt. Det samme gør sig gældende i de næste kapitler, hvor der er inspirationer og opskrifter til hæklede vanter og handsker, og endelig er der til nogle anvendt hæklekrog.

Vanternes og handskernes manchetter er så smukke, at de absolut skal ses. Enten må man sørge for at have stumpeærmer eller tilpas snævre ærmer, så manchetterne kan kommes over ærmet. Fra medlemsblad 2010/4

 

Ovenstående anmeldelser har hovedsagelig været bragt i Gavstriks medlemsblade.

Til brug for udgivelse på Gavstriks hjemmeside er de blevet redigeret af webmaster.

 

 

 

Webmaster Merete Gotthardt